War is not only cruel, but it also is ego and stupidity.
Every war for any reason.
Just STOP destroying the meaning and impact of who we are as humans.
I do not accept this for any of us.
I do not accept war as the way towards any solution.
God gave us language - and a concious mind supposedly came along with - it to deferentiate us from animals.
We are supposed to be a wiser version of life....
Well, where is it? I don't see it.
Even animals stop at some point and have a mutual understanding.
But not humans.
Because our ego will kill every flower to prove it's right.
My beloved co—humans....
It's therapy that we need.
Not wars.
And I know this is hard to hear, but this is the truth.
This inability to communicate peacefully and the angry violence and the unspeakable distraction that follows are signs of illness.
Mental illness.
We are collectively, very, very ill.
We have to begin from ourselves. If nothing else, we have to separate ourselves immediately from anything collective and start working on our wellness first.
There will come a time for collective actions but this is not it.
Once personal equilibrium has been achieved, then we can justify the common sense we have been gifted by creation by putting it to work in our private, social and collective settings to better every situation that shows up in our experience.
Don't you see that the quality of our reactions to everything, equals the quality of our experience?
It starts from the individual and it then spills out to everything. EVERYTHING!
We have been given air to breathe and water to drink and food to eat and other people to be our neighbors and friends...
And we just spit in the face of everything beautiful again and again and AGAIN throughout history.
Don't you see how most of our belief systems have been loaded with fear and distrust and anger and envy and a need for revenge?
How can anything beautiful ever grow in poisoned soil?
Instead of wars, we should be taking timeouts.
Yes, you read this right, TIMEOUTS just like toddlers.
We need to grow up and realise that people are just people and that taking innocent lives away, for any reason could never be justified.
Not even if done for a "greater vision" .
We need therapy, beloveds.
Humanity is in puberty trying to level up to adulthood, using a combination of the games we used to play as toddlers with sticks and stones but this time we use guns that bring complete destruction.
We need to return to ourselves and really think about what the heck we are doing with our time on this beautiful blue bubble that is floating in space.
What are we doing?
I don't resonate with any part of the grotesque show of any kind of war.
I have devoted my life to work towards beauty.
And to those who say that this approach is utopian, I say it will be utopian for as long as we don't work on ourselves individually.
We may not get to see humanity's adulthood...
It may take 1.000 years or more...
But it has to begin at some point....
It has to begin somewhere...
Someone has to do it...
Look no further my friend...
It's you and me!
It's you and me!!!!!!!!
Let us return to our pureness NOW!
Let us walk on earth lightly like feathers!
Let us put respect over opinion!
Let us put what unites us over our differences!
Let us justify in the eyes of the universe why we were needed as a lifeform on this planet at this moment in history!
Let us do better, be better, think better, speak better!
Let us strive to become our best version and if there is any cause we need to serve, let this be it :
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια πανέμορφη πριγκιποπούλα, που όμως δεν είχε σύντροφο. Τη λέγανε Ψυχή. Ο πατέρας της αναζήτησε τη συμβουλή του Απόλλωνα κι εκείνος είπε: "Με ρούχα πένθους η κόρη σου θα σταθεί στην κορυφή ενός ψηλού βουνού κι από εκεί σαν νύφη ένα φτερωτό φίδι θα έλθει να την πάρει". Με οδύνη συμφώνησαν, κι όλη νύχτα στο κρύο και στον τρόμο η Ψυχή περίμενε και το πρωί βρίσκεται σε ένα λαμπρό παλάτι.
Είναι η βασίλισσα του παλατιού. Κάθε νύχτα ένας αόρατος σύζυγος την επισκέπτεται και της κάνει έρωτα. Σαν δείγμα εμπιστοσύνης τής ζητάει να μην τον κοιτάξει ποτέ.
Μέσα στο σκοτάδι μόνο να συναντιούνται.
Κάποια νύχτα, όμως, δεν αντέχει άλλο και φοβούμενη ότι ο εραστής της είναι το φτερωτό φίδι, η Ψυχή παραβιάζει την υπόσχεσή της και ανάβει το φως. Σαστισμένη βλέπει στο κρεβάτι της έναν πανέμορφο νέο.
Είναι ο Έρως. Το φως τον ξυπνάει και χάνεται. Σε απόγνωση, η Ψυχή ζητάει τη βοήθεια της μητέρας του, της Αφροδίτης.
Εκείνη, όμως, που φθονεί την ομορφιά της, την υποβάλλει σε σκληρές δοκιμασίες, ελπίζοντας ότι δεν θα αντέξει. Η Ψυχή, όμως, αντέχει και η Αφροδίτη τής δίνει ένα μαγικό ποτό που τη βυθίζει σε βαθύ ύπνο.
Ο Έρως, ωστόσο, που δεν αντέχει μακριά της, την αναζητεί και με ένα βέλος από το τόξο του την ξυπνάει. Έπειτα πηγαίνει στον Δία και τον ικετεύει να κάνει την Ψυχή και το γάμο τους αθάνατους.
Μέχρι σήμερα η Ψυχή και ο Έρως δεν έχουν χωριστεί.
Τι σημαίνει ο μύθος; Ότι χρειάζεται να είσαι ευάλωτος για να αγαπηθείς;
Ότι η ενότητα των πραγμάτων προκύπτει από τον προηγούμενο χωρισμό τους; Ότι το μυαλό πρέπει να περιπλανηθεί στο σκοτάδι προτού κατακτήσει τη γνώση;
Ότι το "αντικειμενικό" φως της γνώσης μπορεί να σκοτώσει τη σχέση ανάμεσα σε αυτό που αναζητεί η γνώση και στο αντικείμενο της γνώσης ή της επιθυμίας;
Ότι άγχη για τα φίδια και τα βέλη κατακλύζουν τις νεαρές παρθένες προς μεγάλη αγαλλίαση του Φρόυντ; Ότι το να αγγίζεις είναι το ίδιο σημαντικό με το να βλέπεις; Ότι το μυαλό μπορεί να μεταμορφώσει τέρατα σε εραστές;
Κι ένα σωρό άλλα πράγματα μπορείς να σκεφτείς. Δεν έχει σημασία.
Σημασία έχει ότι 2.500 χρόνια πριν οι Έλληνες μας φέραν σε επαφή με την πολλαπλότητα της ερμηνείας. Η μία και μόνον αλήθεια σκοτώνει την αλήθεια.
Πολυκεντρισμός, πολλαπλότητα. Ετεραρχία στη θέση της ιεραρχίας. Ιδού το ξεχασμένο σήμερα ελληνικό μάθημα. Σε μία εποχή που ο πλανήτης μας καταστρέφεται από ηγέτες, κατόχους μοναδικών αληθειών, και αφελέστατα θεωρείται ότι η πολιτική εξαντλείται σε ασκήσεις ορθολογισμού και λογιστικής.
Πρέπει να είσαι "αλλιώς" δυνατός για να αντέξεις την πολλαπλότητα των πραγμάτων. Μια κουλτούρα αδυναμίας, όμως, ξένη στους τότε Έλληνες, κρύβεται σήμερα πίσω από ένα προσωπείο δύναμης.
Ο ελληνικός μύθος αναδεικνύει τρόπους ατομικής ύπαρξης και συνύπαρξης. Αφηγείται μια ξεχωριστή ιστορία, που θα άξιζε ειδικά σήμερα να συλλογιστούμε.
Μας μιλάει για τη δύναμη της απώλειας, για την επινόηση και τη μεταμόρφωση της οδύνης, για τη σημασία της υπέρβασης της μονοσήμαντης σκέψης, για την πολλαπλότητα του είναι, το διττό των πραγμάτων και την αποδοχή της εγγενούς αμφισημίας τους.
Σήμερα που η χώρα μας κλυδωνίζεται από μια οδυνηρή κρίση όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και του σκέπτεσθαι και του πολιτισμού, ένας επαναστοχασμός πάνω στην Ψυχή και τον Έρωτα προσφέρει ίσως μία άλλη θέαση του κόσμου "εκεί-έξω" μας και "εδώ-μέσα" μας.
Φωτεινή Τσαλίκογλου, "Το Μέλλον Ανήκει στην Έκπληξη- 34 σχόλια για την κρίση και ένα υστερόγραφο", εκδ. Καστανιώτη.