ARTEMIS - ΦΕΓΓΑΡΙ ΧΛΩΜΟ (MELON MUSIC)

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

LIVE CHAT


Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Back to the Basics : SWAMI VIVEKANANDA - Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΙΔΕΩΔΕΣ.

 Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΙΔΕΩΔΕΣ


 Η αγάπη είναι πάντοτε το ανώτατο ιδεώδες. Όταν κάποιος έχει περάσει από τα πρώτα δύο επίπεδα, όταν έχει εγκαταλείψει την ιδέα του παζαρέματος κι έχει διαλύσει το φόβο, τότε αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η αγάπη είναι το ανώτατο ιδεώδες.


Πόσες φορές σ' αυτό τον κόσμο έχουμε δει όμορφες γυναίκες να αγαπούν έναν άσχημο άνδρα; Πόσες φορές έχουμε δει έναν όμορφο άνδρα να αγαπάει μια άσχημη γυναίκα; Που είναι η έλξη; Τι είναι η έλξη; Οι παρατηρητές βλέπουν μόνο τον άσχημο άνδρα ή την άσχημη γυναίκα, αλλά δεν βλέπουνε αυτόν που τους αγαπάει και νομίζει ότι είναι το πιο όμορφο πλάσμα που υπήρξε ποτέ. Πως συμβαίνει αυτό; Η γυναίκα που αγαπάει τον άσχημο άνδρα τον βλέπει σαν το ιδεώδες της ομορφιάς που έχει στο νου της και το προβάλει στον άσχημο άνδρα. Κι αυτό που αυτή λατρεύει κι αγαπάει δεν είναι ο άσχημος άνδρας, αλλά το δικό της ιδεώδες. Αυτός ο άνδρας είναι μόνο ένας υπαινιγμός, ένα ίχνος και πάνω σ' αυτό το ίχνος, εκείνη ρίχνει όλο το ιδεώδες και τον καλύπτει και γίνεται το αντικείμενο της λατρείας της.


Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση όπου αγαπάμε. Πολλοί από μας έχουν πολύ συνηθισμένα αδέλφια. Αλλά η ιδέα ότι είναι αδέλφια μας, μας κάνει να τους βλέπουμε όμορφους. Η φιλοσοφία που υπάρχει πίσω απ' αυτό, είναι ότι ο καθένας προβάλει το ιδεώδες του και το λατρεύει. Ο εξωτερικός κόσμος είναι ένας κόσμος υπαινιγμών, συμβόλων, και αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που προβάλουμε μέσα από το νου μας. Ένας κόκκος άμμου μπαίνει μέσα σ' ένα στρείδι, κι αυτό το στρείδι ερεθίζεται. Ο ερεθισμός παράγει μια έκκριση στο στρείδι, που καλύπτει τον κόκκο άμμου και το αποτέλεσμα είναι ένα όμορφο μαργαριτάρι. Έτσι, τα εξωτερικά πράγματα μας δίνουν υπαινιγμούς, ίχνη, πάνω στα οποία εμείς προβάλουμε τα ιδεώδη μας, και φτιάχνουμε τα αντικείμενα μας.


Ο αδύναμος βλέπει τον κόσμο σαν μια απόλυτη κόλαση και το καλό σαν έναν τέλειο ουρανό. Όσοι αγαπούν βλέπουν τον κόσμο σαν μια μεγάλη αγάπη και αυτοί που μισούν σαν ένα απόλυτο μίσος. Οι πολεμιστές δεν βλέπουν τίποτα άλλο από αγώνα και οι ειρηνόφιλοι τίποτα άλλο από ειρήνη. Ο τέλειος άνθρωπος δεν βλέπει τίποτα άλλο εκτός από το Θεό. Πάντοτε λατρεύουμε το ανώτατο ιδεώδες μας. Κι όταν έχουμε φτάσει σ' αυτό το σημείο, όταν αγαπάμε το ιδεώδες ως ιδεώδες, όλες οι αμφιβολίες και διαφωνίες εξαφανίζονται για πάντα.


Ποιος ενδιαφέρεται αν ο Θεός μπορεί να αποδειχτεί ή όχι; Το ιδεώδες δεν μπορεί ποτέ να εγκαταλειφθεί, γιατί είναι ένα μέρος της δικής μας φύσης. Θα αμφιβάλω για το ιδεώδες μόνο όταν αμφιβάλω για την ίδια μου την ύπαρξη. Όσο δεν μπορώ να αμφιβάλω για το ένα, δεν μπορώ να αμφιβάλω και για το άλλο. Ποιος ενδιαφέρεται αν ο Θεός μπορεί να είναι παντοδύναμος και Παντελεήμων την ίδια στιγμή; Ποιος ενδιαφέρεται αν αυτός ανταμείβει την ανθρωπότητα ή την κοιτάζει με τα μάτια ενός τυράννου ή ενός μονάρχη


SWAMI VIVEKANANDA


Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

I sing, I write, I host, I dream, I believe, I am✨

I sing, I write, I host, I dream, I believe, I am✨
Φωτογραφία: Ελένη Πολιτοπούλου